Kuzey Ege’nin Simgesi Ayvalık

Ayvalık, Balıkesir‘in Ege Bölgesi sınırları içerisinde kalan şirin ilçesi. Kuzey Ege’nin en güzel durağı Ayvalık, huzur veren bir tatil için beklediğiniz ne varsa, hepsini bir arada verebilen nadide yerlerimizden biri. Masmavi denizi, huzurlu sokakları, tarihi yapıları ve lezzetli yemekleriyle Ayvalık, benzersiz bir tatil deneyiminin kapılarını açıyor.

‘Kuzey Ege’nin Kalbi’ Ayvalık’taki tarihi Rum evlerinin restore edilip, güzelliklerinin yavaş yavaş ortaya çıkmasıyla, yazlık yer algısından uzaklaşıp gerçek Ege ruhunu da hissettirmeye başladı. Tarihi Rum evlerinin süslediği sokaklar, kiliseler, nefis mekanlar, Ege Denizi’ne inci gibi dağılmış 22 ada, hele ki Cunda Adası muhteşem.


Ayvalık’da Görülmesi Gereken Yerler

Ayvalık Kilise

Taksiyarhis Kilisesi, Ayvalık’ın ilk kilisesi olan ve 2012’de restorasyonu tamamlanarak görkemli bir müze haline getirilen; Ayvalık merkezdeki kentin ilk mahallesi olan İsmet Paşa Mahallesinde yer alıyor. Mübadele sonrasında tütün deposu olarak kullanılan yapı, işlemeli sarımsak taşları, neo-klasik mimari tarzı ve çevresindeki tipik Ayvalık evleriyle bir bütünlük içinde sizi karşılıyor.


2. Saatli Camii

Saatli Cami, Ayvalık merkezinde İsmet Paşa Mahallesi’nde yer alıyor. Agai İanni Kilisesi adıyla 19. yüzyılın ikinci yarısında Ortodoks Hristiyan Rumlar tarafından kilise olarak yapılmış, mübadeleyi takip eden yıllarda 1928’den sonra ise camiye dönüştürülmüş tarihi bir yapı.


3. Ayvalık Sokakları

Ayvalık sokakları, ilçenin ruhunu hissetmek için ilaç gibi geliyor. Ayvalık’ta sivil mimari eserler önemli ölçüde muhafaza edilmiş durumda. Mübadele öncesi bir Rum yerleşimi olan Ayvalık’ta, 4 bin civarında tarihi ev bulunuyor. Birbirini dik ve paralel kesen uzun cadde ve sokaklar arasında kaybolun.


4. Zeytin Müzesi

Ayvalık Zeytin Müzesi, 18. yüzyılın ilk yarısından itibaren zeytin ticareti ile son derece zenginleşmiş liman kent Ayvalık’ın ve Türkiye’nin ilk zeytin müzesi. Ülkemizin en kaliteli zeytinyağını üreten Ayvalık’ta zeytinin getirdiği tüm maddi zenginliğinin izlerinin yansıması hakkında bilgi edinebiliyorsunuz.


5. Antikacılar Çarşısı

Antikacılar Çarşısı, Ayvalık’ın en popüler pasajlarından biri. Bir kapısı Talat Paşa Caddesine diğer kapısı Gümrük Meydanına açılan çarşı içinde on iki esnaf dükkânının yer alan bir pasaj. 2008’den bu yana eski ve antika eşyalar satan dükkanlar buraya taşınmış.


6. Ayvalık Bitpazarı

Bitpazarı, Ayvalık sokaklarında kurulan bir başka pazar yeri. 2007’den bu yana her hafta cumartesi günleri, Cafe Karamel’in önünde kurulan bitpazarı, Barbaros Caddesi’nin sekizinci ve dokuzuncu sokaklarının kesiştiği noktada bulunuyor.


7. Cunda Adası

Cunda Adası, Ayvalık’ın gözbebeği. Cunda, renkli kültürü, sarımsak taşı tarihi evleri, tarihi dokusunu oluşturan kiliseleri, sahil boyu Ege’nin en leziz tatlarını sunan restoranları, mavi bayraklı cennet plajları ve masmavi deniziyle cennetten bir köşe. Rumların geçmişte Kokuluada (Moshinos) dedikleri Cunda, çam ve zeytin ağaçlarıyla bir huzur beldesi.


8. Yeniçarohori Köyü

Yeniçarohori, mübadele öncesinde Rumların, daha sonra da Boşnakların yerleştiği Küçükköy’ün eski adı. Küçükköy, son yıllarda tarihi evlerinin dönüştürüldüğü sanat atölyeleri, resim galerileri, tasarım butikleri, gurme restoranlar, lounge ve caz mekanları ve butik otelleri ile Türkiye’nin yeni Alaçatısı olarak anılıyor.


9. Cennet Tepesi

Cennet Tepesi, Ayvalık’ın sırtlarında yer alıyor. Tepe, tam bir mesire yeri görünümünde. Özellikle gün batımlarında Ayvalık’ın meşhur imbat rüzgârına şahit olmak için tercih edilen Cennet Tepesi, tepeden tüm Ayvalık, Cunda ve Tımarhane Adaları ile körfez bölgesine hâkim bir konumda. Ayvalık ve Cunda’yı kuş bakışı görmek ve gün batımını izlemek için Şeytan Sofrasının rakibi.


10. Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası, Ayvalık’a gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği bir yer. Bu inanılmaz manzaraya sahip yer, Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyindeki büyük kayalık tepelerin üzerinde yer alıyor. Tüm Ayvalık ve Midilli Adalarına karşı güneşin batışını izlemek, birkaç ay yetecek huzur depolamanızı sağlıyor.


11. Kozak Yaylası

Kozak Yaylası’nın bir yanı Bergama, diğer yanı ise Ayvalık’a kadar uzuyor. Türkiye’nin tek fıstık çamı ağaçlarının yetiştiği, Ayvalık’a 20 km uzaklıkta bulunan yayla toplam 16 köyü ile, Türkiye’nin ve dünyanın çam fıstığı ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor.


12. Ayvalık Plajları

Sarımsaklı Plajı, Küçükköy Beldesinde yer alıyor. Ayvalık merkezine 8 km uzaklıkta bulunan plajlar, 7 km uzunluğunda 100 metre eninde bir kumsala sahip.

Sarımsaklı içerisinde öne çıkan Badavut Plajı ise Sarımsaklı’nın batısında sakin bir koyda yer alıyor. Buranın özelliği ise, denizin çok berrak ve temiz oluşu. Plaj etrafında turistik pek çok tesis, lokanta ve kafeterya mevcut.

Altınova Plajı, ilçe merkezine 13 km mesafedeki Altınova’da. Temiz sahillere sahip olmasının yanında burası daha ormanlık. Kamp yapmak için orman içleri oldukça uygun.

Cunda Adası’nın dört bir yanı doğal plaj, Ayvalık’a kara yolu ile 8 km mesafede ancak deniz yolu ile ulaşım da mümkün. Ada Camping, Cunda’da en güzel kamp yapılacak yerlerden biri. Önünde temiz ve güzel bir plajı da var.

Armutçuk Plajı (Ali Çetinkaya Plajı) Ayvalık’ın kuzey kıyısına düşüyor. İncecik kumlu ve tertemiz bir sahil. Belediye Plajı olarak da bilinen Duba Mevkii, Cunda (Alibey Adası) yolu üzerinde bulunuyor.

Paşa Koyu mevkiinde, Sarımsaklı Plajı’na 3 km, Ayvalık merkeze 4 km mesafede yer alan Murat Reis Ayvalık Otel‘in beyaz kumlu mavi bayrak ödüllü plajında denize girebileceğiniz gibi su sporlarından da yararlanabiliyorsunuz.


Ayvalık Nerede Yer Alıyor?

Ayvalık Balıkesir’de yer alan bir ilçe. Balıkesir aslında Marmara Bölgesi’ndeki bir il olsa da Ayvalık Ege Bölgesi’nde diye geçiyor.

Edremit‘ten Ayvalık’a arabayla 75 kilometre ve yaklaşık 2 saat,

Çanakkale‘den Ayvalık’a arabayla 153 kilometre ve yaklaşık 2 saat 15 dakika,

İzmir‘den Ayvalık’a arabayla 150 kilometre, yeni açılan otoban ile sadece 1 saat 15 dakika,

İstanbul Beşiktaş‘tan Ayvalık’a arabayla 438 kilometre ve yaklaşık 5 saat 4 dakika.


Ayvalık’a Ulaşım

İstanbul’dan Ayvalık’a yola çıktıysanız; önünüzde 4 alternatif yol bulunuyor:

Birinci seçeneğiniz; Kocaeli, Bursa, Balıkesir üzerinden Ayvalık’a gelmek. Körfezi dolaşacağınız bu güzergah ile İstanbul’dan Ayvalık yaklaşık olarak 6,5 saat sürecektir.

İkinci seçeneğiniz; Osman Gazi Köprüsü, Bursa, Balıkesir üzerinden Ayvalık’a gelmek. Körfezi dolaşmak yerine Osman Gazi Köprüsü’nü kullanacağınız bu güzergah ile İstanbul Ayvalık yolculuğunuzu 4 saate düşürmek mümkün

Üçüncü seçeneğiniz; Yenikapı Bandırma vapuru ile Bandırma, Balıkesir üzerinden Ayvalık’a gelmek. Bu güzergahı kullanarak İstanbul’dan Ayvalık’a 5,5 saatte ulaşabilirsiniz.

Dördüncü seçeneğimiz ise Tekirdağ, Çanakkale üzerinden Ayvalık’a gelmek. Eğer ki İstanbul’da Avrupa yakasında oturuyorsanız bu seçenek size uygun olabilir. Eğer İstanbul’dan Ayvalık’a gelmek için bu güzergahı seçerseniz yolculuğunuz 7 saat sürecektir.


Ayvalık’da Nerede Kalınır?

Birbirinden güzel, konforlu ve hijyenik otelleri sizler için derledik. Ayvalık’da tatil yamayı planlıyorsanız aşağıdaki otelleri incelemeden geçmeyin.

Cunda Rota Hotel Oda+Kahvaltı

Zeytinci Olivera Resort Hotel 3* Oda+Kahvaltı

Billurcu Hotel 3* Oda+Kahvaltı

Ayvalık Elisa Hotel 4* Sadece Oda

Bacacan Hotel Ayvalık 3* Oda+Kahvaltı

Grand Hotel Temizel 5* Yarım Pansiyon / Aile

Ortunç Hotel 5* Oda+Kahvaltı

D Resort Murat Reis Ayvalık  5* Oda+Kahvaltı